Kao jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu, kava se uglavnom konzumira zbog svojih stimulativnih učinaka zbog koncentracije kofeina. Iako su prijašnje studije hvalile kavu kao potencijalni izvor zdravstvenih problema, nedavne studije su otkrile da kava izaziva širok raspon dobrobiti za ljudsko zdravlje, posebno za imunološki sustav. Kakav je kemijski sastav kave?
Kada se priprema kao napitak, kava se sastoji od hlapljivih i nehlapljivih spojeva, uključujući ugljikohidrate, dušične spojeve, lipide, vitamine, minerale, fenolne spojeve i alkaloide. Naime, koncentracija određenih spojeva u kavi ovisi o količini mljevene kave koja se koristi za pripremu napitka, metodama prženja i kuhanja, kvaliteti korištene vode i ugradnji ostalih sastojaka u konačni proizvod.
Kofein
Jedna od najznačajnijih kemikalija u kavi je kofein, koji je kemijski poznat kao 1,3,7-trimetilksantin. Ovaj alkaloid, koji se prirodno nalazi u zrnu kave, stimulira središnji živčani sustav, a također se pokazalo da izaziva pozitivne učinke na dugoročno pamćenje.
U jednoj šalici kave sadržaj kofeina može se kretati od 30 miligrama (mg) do čak 350 mg. Kao i bilo koja druga komponenta kave, koncentracija kofeina u jednoj šalici kave ovisi o vrsti zrna kave koja se koristi za pripremu napitka, kao io metodama kuhanja i prženja.
Je li kava dobra za crijeva?
Osim sposobnosti da poboljša fokus, pamćenje i jasnoću nakon konzumacije, kofein u kavi također je povezan s nekoliko korisnih učinaka na imunološki sustav. Na primjer, mišji modeli pokazali su da kofein smanjuje razine raznih upalnih citokina uključujući interleukin 6 (IL-6), IL-3, IL-13 i reaktivne kisikove vrste (ROS). Slični učinci primijećeni su kod pretilih štakora koji su konzumirali kofein, za koji je utvrđeno da suzbija otpuštanje faktora nekroze tumora α (TNFα), IL-6 i monocitnog kemoatraktantnog proteina 1 (MCP-1).
Klorogenska kiselina
Crna kava i, u većoj mjeri, zelena kava bogate su klorogenskom kiselinom (CGA), polifenolom koji igra primarnu ulogu u antioksidativnom djelovanju kave. Točnije, CGA i njegovi izomeri hvataju superoksidne anione hidroksilnih radikala, smanjujući tako opseg i naknadni učinak štetnih oksidativnih procesa. Sprječavanjem oksidacije i podržavanjem nedostataka antioksidansa u tijelu, CGA također podržava imunološki sustav protiv opasnih učinaka ROS-a i drugih reaktivnih kemikalija.
Unutar jedne šalice kave, koncentracija CGA može se kretati od 70 do 350 mg. Koncentracija CGA u šalici kave također prvenstveno ovisi o metodi koja se koristi za prženje zrna kave, kao i o količini popijene kave.
Izvor probiotika
Po definiciji, probiotici su živi mikroorganizmi koji daju zdravstvene dobrobiti domaćinu kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama. Neke od primarnih zdravstvenih dobrobiti povezanih s konzumacijom probiotičkih vrsta uključuju poboljšane imunološke i crijevne funkcije.
E-knjiga o gustoći stanica - Koje su mnoge primjene senzora gustoće stanica? E-knjiga Ova e-knjiga govori o mnogim primjenama senzora gustoće stanica io tome kako inovativne metode mogu poboljšati praćenje gustoće stanica.
Jedan od najčešćih prehrambenih izvora probiotika su mliječni proizvodi; međutim, uloženi su brojni napori da se razviju nemliječni izvori probiotičke hrane. Nedavno su istraživači pogledali kavu kao izvor probiotika.
Konkretno, nefermentirane probiotičke formulacije kave uspješno su kurirane, uz zadržavanje održivosti probiotika na visokim temperaturama koje se inače javljaju tijekom procesa kuhanja kave.
Usporedno, fermentirana probiotička kava nudi mnogo značajniju zdravstvenu korist od nefermentiranih proizvoda. Zapravo, istraživači su pretpostavili da bi uspješno fermentirana probiotička kava mogla povećati bioraspoloživost različitih endogenih komponenti kave, uključujući melanoidine i fenolne spojeve.
Zaštita od autoimunih bolesti
Uz kofein i CGA, neke od drugih značajnih komponenti kave koje izazivaju razne dobrobiti za imunološki sustav uključuju kahweol, cafestol i arabinogalaktane.
Unutar urođenog imunološkog sustava, ovi spojevi omogućuju kavi da doprinese citotoksičnosti prirodnih stanica ubojica svojim djelovanjem na C-reaktivne proteine i receptore slične tollu. Povećanjem aktivnosti prirodnih stanica ubojica, kava također može spriječiti njihovu degeneraciju, čime štiti konzumente kave od raznih autoimunih bolesti.
Usporedno, unutar stečenog imunološkog sustava, sadržaj kofeina u kavi potencijalno potiskuje proliferaciju Th1 i Th2 stanica. Kao rezultat toga, kava može smanjiti štetu uzrokovanu otpuštanjem citokina zbog prekomjerne aktivnosti T- i B-stanica.
Povezanost između konzumacije kave i prevencije autoimunih bolesti istraživana je u raznim vrstama studija. U tu svrhu, ove studije su otkrile da unos kave može smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa, autoimune bolesti štitnjače, dijabetesa, multiple skleroze, psorijaze, autoimune bolesti jetre, upalne bolesti crijeva i sistemskog eritemskog lupusa.
Zaključci
Posljednjih nekoliko godina razna su istraživanja pokazala da konzumacija kave ima pozitivne učinke na imunološki sustav. Ipak, dnevni unos kofeina ne bi smio premašiti 400 mg/dan kod odraslih i 200 mg/dan kod trudnica i dojilja.
IZVORI :
• Acikalin, B., & Sanlier, N. (2021). Coffee and its effects on the immune system. Trends in Food Science & Technology 114; 625-632. doi:10.1016/j.tifs.2021.06.023.
• Chan, M. Z. A., & Liu, S. (2022). Coffee brews as food matrices for delivering probiotics: Opportunities, challenges, and potential health benefits. Trends in Food Science & Technology 119; 227-242. doi:10.1016/j.tifs.2021.11.030.
• Farag, M. A., von Bergen, M., Saleh, B. M., et al. (2021). How do green and black coffee brews and bioactive interaction with gut microbiome affect its health outcomes? Mining evidence from mechanistic studies, metagenomics and clinical trials. Trends in Food Science & Technology 118B; 920-937. doi:10.1016/j.tifs.2021.11.004.
Preuzeto sa: https://www.facebook.com/groups/276128313060744