Visoki unos šećera povezan s povećanim rizikom od depresije

Eve Bender Veći unos povezan je s porastom depresije, čak i nakon prilagodbe za potencijalne zbunjujuće faktore, pokazali su rezultati nove studije. Studija se temeljila na podacima od 18.400 sudionika koji su ispunili Nacionalnu anketu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti o zdravlju i prehrani između 2011. i 2018. godine. Tijekom dva intervjua provedena u razmaku od 3-10 dana, istraživači su prikupili informacije o dnevnom unosu šećera na temelju zbroja sadržaja šećera u svoj hrani i pićima konzumiranim u posljednja 24 sata i razine depresije na temelju Upitnika o zdravlju pacijenata - 9 stavki (PHQ-9). Istraživači su također prikupili podatke o kovarijatama koje se odnose na dob, spol i povijest zdravlja. Grubi statistički model pokazao je da je unos šećera u prehrani bio u pozitivnoj korelaciji s depresijom (omjer izgleda [OR], 1,17; P < 0,001). Nakon prilagodbe za sve kovarijable, istraživači su otkrili da se učestalost depresije povećala za 28% za svakih 100 g/dan povećanja unosa šećera (OR, 1,28; P < 0,001). Sudionici koji su svakodnevno konzumirali najviše šećera imali su 33% veći rizik od depresije (OR, 1,33; P = 0,003) od onih koji su konzumirali najmanje. Iako su mehanizmi na kojima se temelji povezanost između unosa šećera hranom i depresije nejasni, jedna je mogućnost da prehrana s visokim udjelom šećera može poremetiti crijevnu mikrobiotu, što dovodi do depresije. Autori studije napisali su da vladine smjernice koje promiču zdrav način života "mogu pomoći u promicanju kognitivnih i bihevioralnih promjena u široj javnosti koje mogu poboljšati prehrambene navike, smanjiti unos šećera u prehrani i poboljšati cjelokupno mentalno zdravlje, čime se sprječava depresija." Lu Zhang, sa Sveučilišta tradicionalne kineske medicine Shandong u Jinanu, Kina, vodio je studiju, koja je objavljena online 8. veljače 2024. u BMC Psychiatry. Studija nije mogla dokazati uzročnost, a PHQ-9 nije bio prikladan za dijagnosticiranje kliničke depresije. Također, nije bilo moguće utvrditi utječe li depresija na izbor hrane i obrnuto. Studiju je financirao Projekt znanosti i tehnologije tradicionalne kineske medicine provincije Shandong. Nisu prijavljena nikakva otkrića. Preuzeto sa: https://www.facebook.com/groups/276128313060744

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)