Maslinovo ulje, posebno ekstra djevičansko, nije samo običan sastojak u kuhinji – ono je pravi saveznik zdravlja. Njegova jedinstvena svojstva mogu pomoći u smanjenju upale, jačanju imunološkog sustava i podržavanju oporavka kod autoimunih bolesti, uključujući MS.
Protuupalna svojstva maslinovog ulja
Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je antioksidansima i zdravim mononezasićenim masnim kiselinama. Posebno je vrijedan spoj oleokantal, koji djeluje slično prirodnim protuupalnim tvarima i može pomoći u ublažavanju boli i smanjenju upalnih procesa. To ga čini korisnim dodatkom kod kronične upale povezane s autoimunim bolestima.
Glavne prednosti za osobe s autoimunim bolestima i MS-om
- Smanjuje rizik od kronične upale
Maslinovo ulje pomaže u regulaciji imunološkog odgovora i smanjenju oksidativnog stresa, što je ključno kod stanja poput MS-a, artritisa ili upalnih bolesti crijeva.
- Podržava zdravlje srca i krvnih žila
Kod autoimunih bolesti često postoji veći rizik od kardiovaskularnih komplikacija. Maslinovo ulje može pomoći u smanjenju „lošeg“ kolesterola (LDL) i zaštiti krvnih žila.
- Njeguje probavni sustav i crijevnu mikrobiotu
Zdravlje crijeva usko je povezano s imunološkim sustavom. Maslinovo ulje može pomoći u očuvanju crijevne barijere i smanjenju upale probavnog sustava, što je posebno važno kod autoimunih bolesti.
Kako koristiti maslinovo ulje u svakodnevnoj prehrani
- Salate i hladna jela – prelij povrće ekstra djevičanskim maslinovim uljem umjesto gotovih umaka.
- Lagano pirjanje – koristi ga na umjerenoj temperaturi za pripremu povrća ili bijelog mesa.
- Dodatak kuhanim jelima – nekoliko kapi ulja po juhi, varivu ili pečenom povrću obogatit će okus i dodati protuupalnu snagu.
Zaključak
Maslinovo ulje ekstra djevičansko može biti važan saveznik kod MS-a i drugih autoimunih bolesti. Njegova protuupalna svojstva, podrška probavi i zaštita srca čine ga nezamjenjivim dijelom prehrane. Redovitom upotrebom unosiš u organizam prirodnu podršku u borbi protiv upale i jačanju općeg zdravlja.
Uključi maslinovo ulje u svoju svakodnevnu prehranu i neka postane tvoj zlatni eliksir na putu do bolje ravnoteže i vitalnosti.
Evo jednog primjera jednodnevnog jelovnika bez glutena, mliječnih proizvoda i šećera, prilagođenog osobama s autoimunim bolestima i MS-om – a u svaki obrok je uključeno ekstra djevičansko maslinovo ulje:
Dnevni jelovnik
Doručak
- Smoothie od borovnica, šumskog voća i svježeg špinata
- 1 žlica mljevenih chia sjemenki
- 1 čajna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja (dodati nakon blendanja)
Antioksidansi iz bobičastog voća + zdrave masti za smanjenje upale.
Ručak
- Salata od kvinoje s rikolom, cherry rajčicama, krastavcem i avokadom
- File skuše ili lososa pečen na maslinovom ulju (umjereno, ne prejako zagrijano)
- Dodatno preliti maslinovim uljem i posuti svježim začinskim biljem (peršin, bosiljak)
Kombinacija omega-3 masnih kiselina i maslinovog ulja pruža snažan protuupalni učinak.
Popodnevna užina
- Šaka oraha ili badema
- 1 jabuka ili kruška
- Nekoliko kapi maslinovog ulja po orašastim plodovima (daje dodatnu sitost i hranjivu vrijednost)
Večera
- Pire od batata s dodatkom maslinovog ulja i prstohvatom kurkume
- Pirjano povrće (tikvica, brokula, paprika) na maslinovom ulju
- Pečena puretina ili piletina (organskog uzgoja) prelivena maslinovim uljem i začinjena ružmarinom
Prije spavanja (opcionalno)
- Biljni čaj (matičnjak, kamilica ili lavanda)
- ½ žličice maslinovog ulja – možeš ga uzeti samostalno ili dodati u topli čaj (ako ti odgovara okus).
Na ovaj način u svakom obroku dobivaš zdrave masti, protuupalne nutrijente i stabilnu energiju, bez glutena, mliječnog i šećera.
Preuzeto sa: https://www.facebook.com/groups/276128313060744/?multi_permalinks=1690097838330444%2C1689683965038498%2C1689359365070958%2C1689269428413285%2C1689264381747123%2C1688978605109034%2C1688808171792744%2C1688174208522807%2C1687699618570266%2C1687942801879281¬if_id=1758278431405381¬if_t=group_highlights&ref=notif