Život neće biti lak s MS-om, ali vrijedi

Kada vam dijagnosticiraju multiplu sklerozu, čini se da je došao kraj svijeta. Za mene je to bilo nešto o čemu nisam znao ništa. Otišao sam u bolnicu jer nisam osjećao dobar dio lica, vid mi je bio zamagljen, a desna noga mi je utrnula. Bio sam na magnetskoj rezonanci i pronađeno mi je nekoliko mrlja na mozgu što je zabrinulo neurologa, ali nije mogao utvrditi o čemu se radi. Rekao je da moram na pregled za nekoliko mjeseci da saznam imam li tumor ili što se događa….

3 dana kasnije i izgubio sam vid na lijevom oku, bio sam u stalnom stanju vrtoglavice, obamrlost moje desne lijeve ruke bila je značajna i migrirala je na desnu ruku, bila je u početnoj fazi MS zagrljaj i moj svijet se rušio ….

Nazvao sam neurologa čim sam stigao natrag u HR i začudo, imali su mjesta za mene. Učinjen je drugi set magnetske rezonance zajedno sa spinalnom punkcijom i nekoliko dana kasnije neurolog je dobio rezultate. Sjeo je sa mnom i rekao, MR pokazuje preko nekoliko točaka u mozgu i u kralježnici. Žao mi je što vam to moram reći, ali imate multiplu sklerozu rekao je nakon vađenja likvora.

Neurolog mi nije dao nikakve informacije o tome što je MS, što se može učiniti u vezi s tim, NIŠTA osim što mi je rekao: “Vjerojatno ćeš imati benigni slučaj.” Što? Zatim je rekao, počet ćemo s vama sa betaferonima i vidjeti kako stvari idu dok pokušavamo usporiti napredovanje. To je bilo to. Kasnije mi je rečeno da imam PPMS i prestao sam sa ubrizgavanjem kemije u sebe.

Bio sam prepušten sam sebi da rješavam stvari, a budući da sam sam otišla liječniku, nisam znala što da pitam ni što da radim. Bio je tako užasan osjećaj raditi sve sam. Otišao sam zbunjen i otupio do srži.

Nakon toga sam se posvetio traženju odgovora i osnažio sam se postavljanjem gomile pitanja, čak i onih koja su bila teška.

Nakon što sam posjetio grupe i napustio ih osjećajući se gore nego kad sam stigao, odlučio sam doprijeti do drugih putem interneta s ohrabrenjem i vlastitim čudnim smislom za sarkastičan humor, umjesto govora doktora i okupljanja tipa sastanaka anonimnih alkoholičara.

Shvatio sam da ako se ja osjećam izgubljeno , tužno i zbunjeno, onda se i drugi mogu tako osjećati i svi mi samo trebamo znati da nismo sami. I tako je nastala ova grupa…

Bilo je to prije otprilike 5 godina i iako je MS bio dobro poznat, javnosti, pa čak ni liječnici koji pomažu osobama s MS-om da se nose s njim, nisu bili dovoljno upoznati s tom bolešću.

Istina je da život poslije dijagnoze neće biti lak. Mnogo sam plakao, ali sam uspio snagom za koju nisam ni slutio da je imam. Nije li čudno kako se to događa?

Ne znate da nešto imate sve dok vam ne zatreba… a onda, eto ga.

Možete prebroditi sve što život baci pred vas. Znam da možeš. Kada se sve sruši, to vam daje priliku da izgradite nešto spektakularno od pepela. Pretpostavljam da je cijeli svijet sastavljen od stvari koje se spajaju i stvari koje se raspadaju.

Nikad ne znate što će te imati. Možda i nađete ljepotu usred svog pepela.

Ne zatvarajte se u sebe udaljujući se od drugih. Čini se da bi to bio najlakši način za obavljanje stvari… samo se zatvoriti i povući.

To je naš prirodni obrambeni mehanizam kao ljudi. Gradimo zidove kako bismo zaštitili svoje srce, ali na kraju otkrivamo da sami zidovi koje gradimo zapravo drže podalje ljude koji su nam najpotrebniji.

Uzmite mali čekić i krenite na taj zid, počnite klesati beton čak i ako ćete ukloniti samo jednu malenu ciglu. Nastavite klesati jednu po jednu ciglu. To je napredak -…

Posegnite izvan sebe i učinite nešto za druge. Smatram da kada pomažem nekom drugom u nevolji, zaboravim na svoje potrebe. Zbog toga moja borba gotovo ne izgleda tako velika.

Dakle, moj izazov tebi je izaći i dodirnuti nekoga. Učinite nešto čime ćete uzvratiti drugima. Pronađite mjesto gdje možete volontirati – cilj ili organizacija u koju vjerujete – i dajte sve što možete od sebe, svojih talenata, svog vremena.

Ponekad samo trebamo iskoračiti iz vlastite boli da shvatimo da svatko ima bol, a neki se bore čak i više od vas.

Promjena u perspektivi može biti upravo ono što počinje rušiti zidove i otvarati vaš život za novu nadu za sutra.

Budite jaki !

Preuzeto sa: https://www.facebook.com/groups/276128313060744

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)