Što je kolagen i koje su njegove prednosti?

Kolagen je najobilniji protein u ljudskom tijelu i predstavlja glavnu komponentu vezivnog tkiva. To je ključni građevni blok kože, kostiju, tetiva, hrskavice i drugih tkiva. Dolazi u raznim oblicima, ali najčešći oblik u tijelu je tip I kolagen. Njegove prednosti su mnogobrojne: 1. Poboljšava zdravlje kože: Kolagen je ključan za očuvanje mladenačkog izgleda kože jer pruža strukturalnu potporu i elastičnost. Dodavanje kolagena u prehranu ili putem dodataka može pomoći smanjiti bore, suhoću i poboljšati hidrataciju kože. 2. Ojačava kosu i nokte: Kolagen pridonosi jačanju kose i noktiju, čime smanjuje lomljivost i pucanje. 3. Podržava zdravlje zglobova: Kolagen čini veći dio hrskavice koja oblaže zglobove. Dodavanje kolagena prehrani može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa i potaknuti obnovu hrskavice. 4. Pomaže u oporavku mišića i tetiva: Sportaši i rekreativci mogu imati koristi od kolagena jer potiče obnovu mišića i tetiva te pomaže u bržem oporavku nakon treninga. 5. Poboljšava zdravlje probavnog sustava: Kolagen može podržavati zdravlje probavnog sustava potičući proizvodnju želučane kiseline i održavajući integritet crijevne stijenke. 6. Jača kosti: Kolagen je ključan za zdravlje kostiju, pružajući im strukturalnu potporu i elastičnost. To može biti posebno važno za starije osobe koje imaju veći rizik od osteoporoze. 7. Potiče zdravlje srca: Neki istraživački radovi ukazuju na to da kolagen može imati blagotvoran učinak na srce i krvne žile, pomažući u smanjenju razine kolesterola i podržavajući zdravu cirkulaciju. 8. Potpora zdravom rastu i razvoju: Kolagen je važan za normalan rast i razvoj djece, posebno u pogledu razvoja kostiju i hrskavice. Kolagen se može unositi putem prehrane konzumiranjem kolagena u juhama od kostiju . JUHA OD KOSTIJU - NEKAD OMRAŽENO JELO, DANAS NUTRICIONISTIČKO ČUDO Kolokvijalno – temeljac kojim prelijevamo rižota, umake, gulaše i druge juhe, kroz povijest se kuhao u loncima naših baka i bio je obična seoska poslastica koja se preko noći znala pretvoriti u hladnetinu – specijalitet kojega ili jako volimo ili nikako ne volimo. Danas je juha od kostiju čudo nutricionizma koje se priprema u najboljim restoranima i sinonim je za super hranu. Juha od kostiju se priprema od junećih, pilećih ili ribljih kostiju, dugim iskuhavanjem koje ponekad može trajati i cijeli dan. Kostima se obično dodaje povrće poput mrkve, peršina, luka i celera, a nekad se kosti iskuhavaju same. Važno je napomenuti da je učinak kolagena individualan, te da se u nekim slučajevima može osjetiti poboljšanje stanja kože, zglobova i kose, dok kod drugih ljudi može imati manje uočljive rezultate. Preuzeto sa: https://www.facebook.com/groups/276128313060744

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Direktor JU Fonda u Nevesinju

Direktor JU Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida danas je u Nevesinju razgovarao sa Branimirom Tamindžijom, predsjednikom Udruženja multipla skleroze Istočne Hercegovine. Razgovor se

Pročitaj više