On može uzrokovati mnoge simptome, uključujući probleme s kožom, probavne probleme i promjene raspoloženja. To vrlo ometa svakodnevni život bez odgovarajuće dijagnoze i liječenja.
1. Proljev, zatvor i smrdljivi izmet
Osobe s celijakijom doživljavaju upalu tankog crijeva nakon konzumacije glutena.
To oštećuje sluznicu crijeva i dovodi do slabe apsorpcije hranjivih tvari, što rezultira značajnom probavnom nelagodom i čestim proljevom ili zatvorom .
Česti proljev može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, poput neravnoteže elektrolita, dehidracije i umora .
Osim toga, ljudi s celijakijom mogu imati blijed i smrdljiv izmet zbog slabe apsorpcije hranjivih tvari .
2. Umor
Mnogi ljudi s autoimunim poremećajima, uključujući celijakiju, često se osjećaju umorno. Nekoliko čimbenika može pridonijeti ovom umoru, uključujući :
kronične boli
poremećaji spavanja
psihološka stanja poput depresije i anksioznosti
upala
Celijakija također može biti povezana s većim rizikom od anemije uzrokovane nedostatkom željeza, što utječe na vašu sposobnost proizvodnje zdravih crvenih krvnih stanica. To može uzrokovati nekoliko ozbiljnih nuspojava, uključujući smanjenu razinu energije i umor.
3. Kožne reakcije
Intolerancija na gluten također utječe na vašu kožu.
Stanje kože s mjehurićima koje se naziva dermatitis herpetiformis jedna je od manifestacija celijakije .
Iako su svi s celijakijom osjetljivi na gluten, neki ljudi s tim stanjem imaju samo kožne simptome bez uobičajenih probavnih simptoma .
Nadalje, pokazalo se da se nekoliko drugih stanja kože poboljšavaju bezglutenskom prehranom. To uključuje:
Psorijaza: ovo upalno stanje karakterizirano je ljuskanjem i crvenilom kože .
Alopecija areata: Ova autoimuna bolest manifestira se kao gubitak kose bez ožiljaka .
Kronična urtikarija: ovo stanje kože karakterizirano je rekurentnim ružičastim ili crvenim lezijama koje svrbe i blijedim središtima .
4. Depresija i tjeskoba
U 2020. godini gotovo 1 od 10 Amerikanaca prijavio je depresiju, s prevalencijom od čak 20% među adolescentima i mladim odraslim osobama. Međutim, pravi brojevi mogu biti puno veći jer je broj ljudi koji traže liječničku pomoć i dalje nizak .
U međuvremenu, simptomi, koji često uključuju osjećaje beznađa i tuge, mogu imati veliki učinak na kvalitetu života.
Osobe s probavnim problemima mogu biti sklonije i anksioznosti i depresiji od onih bez ikakvih temeljnih bolesti (18 Pouzdani izvor).
Depresija i anksioznost posebno su česte među osobama s celijakijom.
Nekoliko teorija sugerira kako intolerancija na gluten može utjecati na depresiju. To uključuje:
• Poremećaji raspoloženja: Osobe koje boluju od celijakije mogu biti sklone tjeskobi ili depresiji. To može biti povezano s niskom razinom serotonina .
• Cerebralna hipoperfuzija: ovo je kada postoji prekomjeran protok krvi u karotidnoj arteriji, što može biti opasno po život .
• Nedostatak vitamina: To se može dogoditi jer tijelo ne može pravilno apsorbirati hranjive tvari, također poznato kao malapsorpcija ili hiperhomocisteinemija. .
• Eksorfini glutena. Ovi peptidi nastaju tijekom probave određenih proteina glutena. Oni mogu utjecati na središnji živčani sustav, povećavajući rizik od depresije.
• Promjene u vašem crijevnom mikrobiomu. Povećane količine štetnih bakterija i smanjene količine korisnih bakterija mogu utjecati na središnji živčani sustav, povećavajući rizik od depresije.
5. Neobjašnjiv gubitak težine
Iako može proizaći iz raznih čimbenika, neobjašnjivi gubitak težine može biti nuspojava nedijagnosticirane celijakije.
Ipak, neočekivana promjena tjelesne težine češća je kod djece s celijakijom, osobito one mlađe od 3 godine. To je zato što je veća vjerojatnost da će doživjeti ozbiljne gastrointestinalne simptome kao što su gubitak apetita, proljev i neuspjeh u razvoju .
Iako se kod odraslih može dogoditi gubitak tjelesne težine, čini se da je to rijetkost.
6. Anemija nedostatka željeza
Nedostatak željeza je najčešći nedostatak hranjivih tvari i čini 50% svih slučajeva anemije u svijetu (30 Pouzdani izvor).
Uzrokuje simptome poput :
• nizak volumen krvi
• umor
• otežano disanje
• vrtoglavica
• glavobolje
• blijeda koža
• slabost
Celijakija otežava apsorpciju hranjivih tvari, što rezultira smanjenom apsorpcijom željeza. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza može biti među prvim simptomima celijakije koje zdravstveni djelatnik primijeti .
Nedavna istraživanja pokazuju da nedostatak željeza može utjecati na djecu i odrasle s celijakijom .
7. Autoimuni poremećaji
Celijakija je autoimuna bolest koja uzrokuje da vaš imunološki sustav napada vaš probavni trakt nakon što pojedete gluten .
Također vas čini sklonijim drugim autoimunim stanjima, poput autoimune bolesti štitnjače. Ta stanja, poput Hashimotove bolesti, mogu uzrokovati simptome kao što su tjeskoba, depresija, umor i druge simptome koji utječu na ukupnu kvalitetu života.
Kao takva, celijakija je češća kod ljudi koji imaju druge autoimune bolesti, poput dijabetesa tipa 1, autoimune bolesti jetre i upalne bolesti crijeva .
8. Bolovi u zglobovima i mišićima
Ljudi osjećaju bolove u zglobovima i mišićima iz brojnih razloga.
Moguće je da oboljeli od celijakije imaju genetski uvjetovan preosjetljiv živčani sustav, što uzrokuje niži prag za aktiviranje senzornih neurona koji uzrokuju bol u mišićima i zglobovima .
9. Ukočenost nogu ili ruku
Još jedan iznenađujući simptom intolerancije na gluten je neuropatija, koja uključuje utrnulost ili trnce u rukama i nogama.
Ovo je stanje uobičajeno kod osoba s dijabetesom i nedostatkom vitamina B12. Također može biti uzrokovana celijakijom, izloženošću toksičnim tvarima i kroničnom zlouporabom alkohola .
Neka istraživanja sugeriraju da osobe s celijakijom imaju veći rizik od ovog stanja zbog prisutnosti određenih antitijela.
Celijakija je autoimuni poremećaj povezan s proljevom, zatvorom, umorom, kroničnom boli, depresijom, tjeskobom, nenamjernim gubitkom težine i drugim simptomima.
Simptomi necelijakične osjetljivosti na gluten
Iako je celijakija najteži oblik intolerancije na gluten, 0,5–13% ljudi također može imati necelijakičnu osjetljivost na gluten, blaži poremećaj povezan s glutenom .
Ovdje su neki od najčešćih simptoma necelijakične osjetljivosti na gluten.
1. Napuhnutost
Nadutost je kada se osjećate kao da vam je trbuh natečen ili pun plinova nakon što ste jeli .
Iako je ovo neugodno stanje uobičajeno i ima mnogo objašnjenja, može biti znak intolerancije na gluten. Zapravo, povremena nadutost može se pojaviti kod ljudi koji su osjetljivi ili ne podnose gluten .
Nadalje, istraživanja pokazuju da simptomi necelijakične osjetljivosti na gluten uključuju nadutost i nelagodu u trbuhu (49 Pouzdani izvor). Međutim, ako imate čestu nadutost, možda imate neko drugo stanje.
2. Proljev i zatvor
Tipično je povremeno dobivanje proljeva i zatvora, ali može biti razlog za zabrinutost ako se događa redovito.
Kod osoba osjetljivih na gluten, konzumiranje hrane koja sadrži gluten može izazvati ove probleme s probavom .
3. Bolovi u želucu
Bolovi u trbuhu su česti i imaju brojne uzroke. Međutim, to je ujedno i najčešći simptom intolerancije na gluten .
Ako imate intoleranciju na gluten, mogli biste osjetiti bol u trbuhu i nelagodu nakon konzumacije glutena (49 Pouzdani izvor).
4. Glavobolje i migrene
Mnogi ljudi s vremena na vrijeme dožive glavobolje ili napade migrene. Migrena je uobičajeno stanje koje pogađa otprilike jednu od šest odraslih osoba u Sjedinjenim Državama (51 pouzdani izvor).
Naime, neka istraživanja pokazuju da osobe s intolerancijom na gluten mogu biti sklonije epizodama migrene od drugih.
Ako imate redovite glavobolje ili epizode migrene bez ikakvog vidljivog razloga, možda ste osjetljivi na gluten.
5. Umor
Osjećaj umora je vrlo čest i obično nije povezan ni s jednim stanjem. Međutim, ako se stalno osjećate jako umorno, možda postoji skriveni uzrok.
Osobe s intolerancijom na gluten vrlo su sklone iscrpljenosti i umoru, osobito nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten.
6. Depresija i tjeskoba
Oko 45,82 milijuna ljudi dijagnosticiran je anksiozni poremećaj u cijelom svijetu samo u 2019. godini, što je porast u odnosu na 31,13 milijuna ljudi prije dva desetljeća .
Anksioznost uključuje osjećaje zabrinutosti, nervoze, nelagode i uznemirenosti. Često ide ruku pod ruku s depresijom .
Čini se da su osobe s intolerancijom na gluten sklonije anksioznosti i depresiji od onih bez ikakvih pozadinskih bolesti.
Nekoliko je studija također pokazalo da se ljudi s depresijom i samoprijavljenom intolerancijom na gluten osjećaju bolje na dijeti bez glutena i žele je nastaviti, čak i ako njihovi probavni simptomi nisu u potpunosti riješeni .
Ova otkrića sugeriraju da samo izlaganje glutenu može izazvati osjećaj depresije, bez obzira na probavne simptome.
7. Bol
Izloženost glutenu može izazvati upalu kod osoba osjetljivih na gluten. Ova upala može rezultirati raširenom boli, uključujući bol u zglobovima i mišićima .
Ljudi s osjetljivošću na gluten također imaju veću vjerojatnost da će osjetiti obamrlost ruku i nogu. Dok točan uzrok ostaje nepoznat, neke studije povezuju ovaj simptom s prisutnošću protutijela povezanih s intolerancijom na gluten (63, 64).
8. Moždana magla
“Moždana magla” odnosi se na osjećaj nemogućnosti jasnog razmišljanja. Često se opisuje kao:
• biti zaboravan
• ima poteškoća s razmišljanjem
• osjećaj "oblačnog"
• doživljava mentalni umor
Moždana magla čest je simptom intolerancije na gluten. U jednoj studiji iz 2020. utjecao je na 48% sudionika s intolerancijom na gluten koja nije celijakija. To može biti uzrokovano reakcijom na određena antitijela u glutenu, iako je točan razlog nepoznat.
SAŽETAK
Necelijakična osjetljivost na gluten je oblik nepodnošenja glutena koji može uzrokovati glavobolje, depresiju, tjeskobu, maglu u mozgu, umor, bol i probleme s probavom.
Simptomi alergije na pšenicu
Alergija na pšenicu je alergija na hranu koja uzrokuje da imunološki sustav vašeg tijela reagira na određene proteine koji se nalaze u pšenici, uključujući gluten i druge spojeve.
Alergija na pšenicu češća je kod djece nego kod odraslih. Zapravo, procjenjuje se da otprilike 66% djece preraste alergiju na pšenicu do 12. godine .
Evo nekoliko najčešćih simptoma.
1. Osip na koži
Kao i druge vrste intolerancije na gluten, alergije na pšenicu mogu biti povezane s određenim kožnim stanjima.
Konkretno, alergije na pšenicu često uzrokuju koprivnjaču, kožni osip karakteriziran svrbežom, crvenilom i upalom .
Obično se ova reakcija javlja nedugo nakon što osoba pojede proizvode od pšenice i polako se s vremenom smanjuje.
2. Probavni problemi
Studije pokazuju da ljudi koji su alergični na pšenicu često prijavljuju probleme s probavom, kao što su :
• mučnina
• povraćanje
• grčevi u trbuhu
• proljev
Alergije na hranu također mogu izazvati druge probavne simptome, uključujući:
• nadutost
• bol
• probavne smetnje
To je zbog imunološkog odgovora vašeg tijela, koji se pokreće kada pojedete alergen poput pšenice.
3. Začepljenost nosa
Kihanje, začepljenost nosa i curenje nosa također mogu biti znakovi alergije na pšenicu .
U nekim slučajevima, osoba s alergijom na pšenicu koja ima nazalne simptome može razviti pekarsku astmu, vrstu profesionalne astme uzrokovanu čestim udisanjem krušnog brašna.
4. Anafilaksija
Anafilaksija je teška alergijska reakcija koja može biti opasna po život ako se ne liječi .
Uzrokuje ozbiljne simptome, uključujući oticanje, osip, mučninu, povraćanje i otežano disanje nakon izlaganja alergenu, poput pšenice.
Budući da se toliko mnogo simptoma preklapa između različitih poremećaja povezanih s glutenom, može biti teško odrediti koji je - ako uopće postoji - odgovoran.
Imajte na umu da, dok ljudi često govore o "alergiji na gluten", vjerojatnije je da misle na intoleranciju na gluten, alergiju na pšenicu ili celijakiju.
Ako sumnjate da imate jedno od ovih stanja, prvo je korisno identificirati sve veze između simptoma i određene hrane koju jedete. Prikupiti što više informacija je dobra polazna točka.
U međuvremenu dogovorite termin za razgovor s liječnikom o nalazima. Kombinacija osobnog uvida u prehranu sa sveobuhvatnim zdravstvenim pregledom najbolji je pristup za točnu dijagnozu.
Nakon što saznate svoje stanje, po potrebi možete prilagoditi prehranu i stil života.
Evo nekih od najčešće prijavljenih simptoma intolerancije na gluten, alergije na pšenicu i celijakije:
• Netolerancija ili osjetljivost na gluten koja nije povezana s celijakijom: nadutost, nelagoda u trbuhu, proljev, nadutost, umor, glavobolje, tjeskoba
• Alergija na pšenicu: začepljenost nosa, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev, otežano disanje, oticanje usana ili jezika, svrbež i suzenje očiju
• Celijakija: proljev, zatvor, anemija, bolovi u zglobovima, magla u mozgu, kožni osip, nadutost, umor, bol u trbuhu
Neki od jedinstvenijih simptoma svakog od njih uključuju maglu u mozgu i bolove u zglobovima kod celijakije, začepljenost nosa, svrbež u očima, oticanje ili probleme s disanjem kod alergije na pšenicu te primjetnu nadutost ili glavobolju kod nepodnošenja glutena.
Registrirani dijetetičar ili drugi zdravstveni djelatnik može pružiti odgovarajuće preglede i testiranja.
SAŽETAK
Simptomi intolerancije na gluten, alergije na pšenicu i celijakije često se preklapaju, što otežava prepoznavanje stanja. Najbolji način za postavljanje dijagnoze je bliska suradnja s liječnikom radi potrebnih pretraga i pregleda.
Zaključak
Poremećaji povezani s glutenom mogu imati brojne simptome i može biti frustrirajuće prepoznati ih.
Imajte na umu da su ova stanja uobičajena i da se mogu jako razlikovati u težini. Znajte da niste sami i da postoje resursi za pomoć.
Razgovarajte s liječnikom ili dijetetičarom za točnu dijagnozu, koja će uključivati sveobuhvatnu procjenu vaših simptoma i moguće testiranje. Možete napraviti plan prehrane i načina života kako biste lakše kontrolirali simptome.
Preuzeto sa: https://www.facebook.com/groups/276128313060744