Je li moguće dobiti previše hranjivih tvari?

U svijetu prehrane postoji velika zabluda: da je više to bolje. Unosite li dovoljno proteina? Brinete o nedostacima? Čini se kao da svi želimo jesti sve više i više stvari, ali u stvarnosti to nije tako. "Više" jednostavno NE znači "bolje" u području prehrane. Razmotrite ovaj primjer: zamislite sebe kako idete u trgovinu kako biste kupili par tenisica. Vaša uobičajena veličina je 42, no na upit iz trgovine Vas obavještavaju da imaju dostupnu samo veličinu 45. Mogli vam bih predložiti: "Veličina 45 je više, tako da je to bolje." Međutim, vjerojatno biste odgovorili: "Moja veličina cipela je 42, tako da veličina 45 nije bolja za mene." Ista analogija vrijedi i za hranu; trebamo "pravu" količinu proteina i drugih hranjivih tvari, ali ne više. Također imajte na umu da mnoge hranjive tvari djeluju zajedno s drugima; na primjer, bioraspoloživi kalcij ovisi o razinama magnezija. Ako dodate fosfor bez dodavanja duplo više kalcija, uskratit ćete kalcija svojim kostima. Selen i vitamin E djeluju zajedno. Ako pokrenete jedan bez davanja poticaja drugom, nećete imati puno koristi. Još jedan klasičan primjer je vitamin A: pojedite ga previše i umrijet ćete, baš kao i ako pojedete previše jetre. Prehrana nije komplicirana, ako jedete bananu, ona ima sve potrebne hranjive tvari u pravim omjerima. Kada jedete zdravu cjelovitu, sirovu hranu, ne morate brinuti o razinama pojedinačnih nutrijenata. Razmislite na trenutak o ponašanju divljih životinja. Zamislite scenu dva lava koji se spremaju ubiti i pojesti bivola, koji je njihova prirodna hrana. Vidite li dva lava kako razgovaraju jedan s drugim, govoreći nešto poput: Čekaj malo; dobivam li ovdje prave hranjive tvari? Vidite li lava kako brine o vitaminima? Naravno da nisu zabrinuti, kao što nije zabrinuto nijedno drugo biće na Zemlji. Priroda ne komplicira stvari kada jedete prirodnu prehranu, jer dobivate sve hranjive tvari koje trebate u ispravnoj ravnoteži. Ako odlučite NE jesti prirodnu hranu i umjesto toga odlučite jesti umjetnu hranu ili hranu koja nije namijenjena ljudskoj prehrani, kao što su proizvodi životinjskog podrijetla i/ili prerađena hrana, tada tražite probleme. Imajte na umu da ne možete predozirati ugljikohidratima kao što možete predozirati mastima; tijelo ne može u potpunosti pohraniti ugljikohidrate; potrebna nam je dnevna zaliha. Umjesto da brinete o nedostatcima, razmislite o tome čega jedete previše i izbacite to iz prehrane; i što je najvažnije, jedite cjelovitu, sirovu hranu biljnog podrijetla, što je naša prirodna prehrana, i u potpunosti se riješite problema. Preuzeto sa: https://www.facebook.com/groups/276128313060744

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)